Starity

4 sztár, aki retteg az orvosi tűtől

2024. április 06. 16:04   |   

Legtöbbünk átélte már azt a pillanatot, amikor akár egy rutin laborvizsgálat, akár valamilyen komolyabb beavatkozás miatt érkeztünk az orvosi rendelőbe, az ajtón belépve szívverésünk hirtelen felgyorsult és szorongás vett rajtunk erőt. Ám ez nem csupán velünk, átlagemberekkel történik meg, számos hírességgel osztozunk az érzésen – ami talán nekünk is erőt adhat.

hirdetés
4 sztár, aki retteg az orvosi tűtől

Cikkünkben négy olyan sztárt mutatunk be, akik durván rettegnek az orvosi tűtől. A lista némelyik eleme pedig biztosan sokunk számára meglepő lesz!

Jackie Chan

Igen, a világhírű kung-fu mester, Jackie Chan, bátran áll helyt kaszkadőr nélkül a legveszélyesebb akciójelenetekben, ám egy orvosi tű látványa megszeppenti. A színész nyíltan beszélt arról, hogy mennyire fél az orvosi vizsgálatoktól és az injekcióktól. Nemrégiben egy interjúban elárulta, hogy libabőrös lesz, amikor laborvizsgálatra kell mennie vagy influenza elleni védőoltást kap. Bátor harcosként azonban a félelem sem akadályozza meg abban, hogy rendszeresen gondoskodjon egészségéről és megfelelő orvosi ellátást kérjen szükség esetén.

Paris Hilton

A divatikon és reality show-sztár, Paris Hilton, szintén azok közé tartozik, akik félnek a tűtől és a sebészkéstől. Ezért állítása szerint soha nem vetné alá magát plasztikai beavatkozásnak és még botox-kezelése sem volt, hiszen egy rutin vérvétel is komoly kihívást jelent számára. Bár hírességként gyakran áll a rivaldafényben, az orvosi rendelőkben inkább a háttérbe húzódik. A tűktől és a késektől való félelme megakadályozza ugyan a plasztikai műtétek és fiatalító kezelések igénybevételében, azonban büszke rá, hogy természetes a külseje, és a tükörből nem egy ismeretlen arc néz vissza rá.

Selena Gomez

Az énekes-színésznő, Selena Gomez, akit milliók imádnak szerte a világon, szintén tűfóbiában, azaz tripanofóbiában szenved. Annak ellenére, hogy rendszeresen vesz részt egészségügyi ellenőrzéseken, Gomez azt nyilatkozta, hogy mindig ideges, amikor az orvosi rendelőbe kell mennie. A szíve gyorsabban ver és remeg a keze egy-egy laborvizsgálat vagy más orvosi beavatkozás előtt. 

Robert de Niro

Robert De Niro dentofóbiában, azaz a fogorvostól való félelemben szenved. A színészóriás úgy véli, hogy a fogászati berendezések, mint például az érzéstelenítéshez használt tű és a fúrógép betegségeket okozhatnak és okoznak is. Bár nem ez a leggyakoribb indoka a dentofóbiának, a fogorvostól és a fogászati kezelésektől való félelem sok embert érint. A világ felnőtt lakosságának közel 75%-a szenved fogászati szorongástól. A fóbia más fóbiákhoz is kapcsolódik, mint például a tűktől való félelem – az említett tripanofóbia –, valamint az orvosoktól való félelem, vagyis az iatrofóbia. A detofóbia egyes esetei olyan szélsőségesek, hogy a páciens inkább a fogfájást választja, mint hogy alávesse magát a fogászati kezelésnek.

Győzzük le a félelmünket!

Az orvosi tűktől való irracionális félelem az emberiség mintegy 4%-át érinti, kialakulásának oka ismeretlen. Sokaknál gyerekkori betegségek kezelése során szerzett rossz tapasztalatok alapozzák meg ezeket az érzéseket. A tűfóbiában szenvedő emberek gyakran nem veszik igénybe az ajánlott oltásokat és nem végeztetik el a szükséges laborvizsgálatokat. A szorongáson túl súlyosabb esetben hányinger, izzadás, erős szívdobogás, ájulás vagy akár pánikroham is jelentkezhet tünetként.  

Amikor az orvosi tűkről van szó, még a legbátrabb és legmenőbb sztárok is hétköznapi emberek maradnak. A félelem természetes reakció, amit senkinek sem szabad szégyellnie, mindegy, hogy híres vagy sem. Legyen szó laborvizsgálatról, injekcióról vagy bármilyen más orvosi beavatkozásról, a félelem érthető. Fontos azonban, hogy ne hagyjuk, hogy ez az erős érzelem megakadályozzon minket a szükséges segítség igénybevételében, amikor az egészségünk védelméről van szó.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek