Starity

Nyilvánosságra kerültek II. Erzsébet királynő halálának körülményei

2024. január 13. 17:05   |   Szerző: SzilviD

Egy könyv, amit Robert Hardman írt, tartalmazza személyes segítőjének feljegyzéseit a halálának pillanatáról.

hirdetés

II. Erzsébet királynő 2022 szeptemberében a skóciai Balmoral kastélyban hunyt el. A királyi író, Robert Hardman által írt könyv, a Charles III: New King. New Court. The Inside Story., amelyből a Daily Mail kivonatot közölt, tartalmazza a titkára, Sir Edward Young által írt feljegyzést, amely most a királyi archívumban található. A feljegyzés azt követően íródott, hogy a királynő orvosa tájékoztatta a haláláról.

Dougie [Glass, háziorvos] 15:25-kor érkezett. Nagyon békés. Alszik. Eltávozott. Öregség. A halálát Skóciában regisztrálni kell. Egyezzünk meg 15:10-ben. Nem érzett semmit. Nem volt fájdalom

 - írja a titkár. 

A könyvből az is kiderül, hogy Károly király éppen Balmoralba tartott vissza közeli skót otthonából, amikor megkapta a hírt édesanyja haláláról. A kocsijában történt telefonhívás során szólították először "felségednek", 73 évesen.

Hardman azt is írja, hogy az uralkodó, aki a nyarat skóciai otthonában töltötte, azt tervezte, hogy Londonba utazik, hogy elnököljön a politikai vezetőváltáson, miután Boris Johnson lemondott, és helyére Liz Truss lépett.

Ehelyett az orvosok tanácsára a királynő Skóciában maradt, ahová mindkét politikus elutazott hozzá. Szeptember 6-án, kedden látogattak oda, hogy Johnson hivatalosan is átvegye lemondását, Truss pedig elfogadja a királynő megbízatását a parlament vezetésére. Ezek a találkozók voltak a királynő 70 éves uralkodásának utolsói, halálát 48 órával később jelentették be.

via Deadline

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek