Starity

Egy félelmetes szimuláció megmutatja, mi történne az emberi testtel szkafander nélkül az űrben

2023. augusztus 23. 09:09   |   Szerző: SzilviD

Talán te is belegondoltál már abba, hogy mi történne a testeddel, ha kikerülnél a világűrbe védőruha nélkül. Most egy szimuláción meg is nézheted.

hirdetés
Egy félelmetes szimuláció megmutatja, mi történne az emberi testtel szkafander nélkül az űrben
Fotó: Pixabay

A DG EYE Science által készített videó bemutatja, hogy mi történne, ha véletlenül védőruha nélkül kerülnél az űrbe. Nyilván ennek az esélye eléggé csekény, de mégis borzasztó látni, hogy mi történhet az emberi testtel.

Figyelem, a videó megrázó lehet!

A videó készítői szerint „meglepő módon valószínűleg nem robbannál fel”. Az első néhány másodpercben a testben lévő gázok „tágulni kezdenek”, a tüdőben lévő levegő pedig „a tüdőszövet megrepedését okozza”. Ezután öt másodpercen belül a „szem, bőr és száj felszínén lévő víz” elpárolog, és a vérben lévő víz „forrni kezd”.

A szimuláció ezután azt mutatja, hogy a test megduzzad és egyre nagyobb lesz, mint egy nagy emberi léggömb, mivel a bőr „rugalmas és elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a nyomásnak”. Aztán az ájulás után a szív végül "lelassul és megáll", majd a videón látható, hogy a test szürkévé válik.

A Popular Science szerint egy űrhajós, aki ki van téve az űr vákuumának, mindössze 10 másodperc alatt tapasztalná, hogy a testében lévő vízzel együtt a vére is elpárolog. Ezután 15 másodperc alatt elveszítené az eszméletét, ahogy a teste kitágul és a tüdeje összeomlik. A szerencsétlen űrhajós 30 másodpercen belül lebénulna, vagy inkább meghalna, valószínűleg fulladás vagy dekompresszió következtében.

via Unilad

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek